Πώς θα σώσουμε το περιβάλλον μετά τον COVID-19;

Πώς θα σώσουμε το περιβάλλον μετά τον COVID-19;

Τα τελευταία 2 χρόνια ένας μονοκύτταρος οργανισμός κατάφερε να αλλάξει όλο τον κόσμο. Εκτός από τις συνήθειές μας και τον τρόπο ζωής, άλλαξαν και αρκετά δεδομένα στον γύρω κόσμο, όπως είναι ο αντίκτυπός μας στο περιβάλλον. 

Η παγκόσμια διαταραχή που προκλήθηκε από τον COVID-19 έχει προκαλέσει αρκετές επιπτώσεις στο περιβάλλον και το κλίμα. Λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων και της σημαντικής επιβράδυνσης των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, η ποιότητα του αέρα έχει βελτιωθεί σε πολλές πόλεις με μείωση της ρύπανσης των υδάτων σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Όμως, η αυξημένη χρήση από μασκες προσώπου, γάντια χεριών και η δημιουργία τεράστιας ποσότητας νοσοκομειακών αποβλήτων έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. 

Μετά το πέρας των μέτρων κατά του κορονοϊού, ο κόσμος ξεκίνησε τις μαζικές μετακινήσεις , με αποτέλεσμα όποιο θετικό αντίκτυπο είχε η καραντίνα στο περιβάλλον, να μετατράπηκε σε χειρότερη απειλή για το περιβάλλον. 

Πως μπορούμε να συμβάλλουμε στη προστασία του περιβάλλοντος μετά τον COVID-19;

Η αλλαγή της καθημερινότητάς μας λόγω του COVID-19, μας βοήθησε να προσαρμοστούμε σε κάποια δεδομένα τα οποία επιδρούν θετικά στο περιβάλλον, όπως οι μετακινήσεις με τα πόδια και η εργασία από το σπίτι. Η εξ αποστάσεως εργασία, γνωστή και ως τηλεργασία, είναι η μόνη βιώσιμη λύση στο μέλλον. Οι οργανισμοί επωφελούνται από βελτιωμένη παραγωγικότητα με ευέλικτους χρόνους και μειωμένο κύκλο εργασιών των εργαζομένων. Γίνεται αποδεκτό ως το νέο φυσιολογικό. 

Καθαρός αέρας

Όπως γνωρίζουμε, οι μεγαλουπόλεις είναι γεμάτες οχήματα. Καθώς αυξάνεται η ρύπανση, οι άνθρωποι αγωνίζονται να αναπνεύσουν καθαρό αέρα, προκαλώντας και επιδεινώνοντας αναπνευστικές ασθένειες, όπως άσθμα ή πνευμονικές λοιμώξεις. Μόνο τα οχήματα της εθνικής οδού συμβάλλουν στο ένα τρίτο του συνολικού διοξειδίου του αζώτου στον αέρα. Με την χρήση των μεταφορικών μέσων και την εργασία από το σπίτι, μειώνουμε κατά πολύ τα καυσαέρια, με αποτέλεσμα ο αέρας και η ατμόσφαιρα να καθαρίζουν σε μεγάλο ποσοστό.

Λιγότερη χρήση χαρτιού και πλαστικού

Στα γραφεία, χρησιμοποιούμε πολύ περισσότερο χαρτί και πλαστικό απ’όσο χρειάζεται. Αντί να τυπώνονται όλα, μπορούν πολλά meetings, webinars και εργασίες να γίνονται σε διαδικτυακές πλατφόρμες. Αυτό, συνεπάγεται και λιγότερο κόστος για την εταιρία. 

Όταν εργαζόμαστε εξ αποστάσεως, μοιραζόμαστε αρχεία στο διαδίκτυο, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, google drive ή συνημμένων. Εάν ελέγξετε την ετήσια κατανάλωση χαρτιού, θα εκπλαγείτε να μάθετε ότι η απομακρυσμένη εργασία μπορεί να εξαλείψει τη χρήση 247 τρισεκατομμυρίων φύλλων χαρτιού.

Το πλαστικό είναι επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας καταστροφής του περιβάλλοντος, αφού στην καθημερινότητά μας χαλάμε αμέτρητες δόσεις, χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Για παράδειγμα, ο καφές που θα πάρετε το πρωί στον δρόμο σας για τη δουλειά, το φαγητό το οποίο θα καταναλώσετε, τα μπουκάλια νερού και τα συσκευασμένα τρόφιμα αυξάνουν σημαντικά τη ποσότητα πλαστικού που χρησιμοποιείται. 

Η αστικοποίηση

Η αστικοποίηση είναι ο λόγος για το 5% όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, λόγω της αποψίλωσης των δασών. Ειδικά στην Ελλάδα, η πλειοψηφία του πληθυσμού βρίσκεται στις δύο μεγάλες πόλεις, με την Αθήνα να αποτελεί μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις της Ευρώπης. Επιπλέον, στις επαρχίες της Ελλάδας μειώνεται όλο και περισσότερο ο πληθυσμός, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και ο μέσος όρος ηλικίας τους, εφόσον οι ευκαιρίες των νέων για εργασία βρίσκονται κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Η εργασία από το σπίτι συμβάλλει στην αποκέντρωση των ανθρώπων από τις μεγαλουπόλεις και βελτιώνει τη ποιότητα ζωής για όλους. Οι μεγάλες πόλεις θα μπορέσουν να αναπνεύσουν, να έχουν μια ευκαιρία να γίνουν πιο πράσινες και λιγότερο μολυσμένες με πολύ λιγότερα απόβλητα.

Επιπλέον, είναι ανάγκη να βάλουμε στη ζωή μας την ανακύκλωση, σε κάθε σημείο της Γης. Η ανακύκλωση δεν είναι μια εφήμερη τάση της εποχής, αλλά υποχρέωση κάθε πολιτισμένης κοινωνίας και κάθε πολίτη που σέβεται και εκτιμά τον εαυτό του και έχει ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Βοηθά στην προστασία του περιβάλλοντος από χημικές και επικίνδυνες ουσίες που μπορεί να διαφύγουν στην ατμόσφαιρα, στο νερό και στο έδαφος από απορρίμματα που δεν τα έχουμε διαχειριστεί σωστά. Οι ουσίες αυτές μπορεί να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα και να δημιουργήσουν πολύ σοβαρά προβλήματα τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο ο οποίος αποτελεί τον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας αυτής. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να είναι λοιμώξεις, χρόνιες παθήσεις και πολύ σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος. Επίσης, η ανεξέλεγκτη απόθεση των απορριμμάτων μπορεί να αποτελέσει εστία μικροβίων και παθογόνων μικροοργανισμών.

Μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στη καθημερινότητα και στον τρόπο ζωής μας, έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Η αλλαγή οφείλει να γίνει από τον καθένα μας ξεχωριστά και συστηματικά, έτσι ώστε η συλλογική προσπάθεια να φέρει το επιθημητό αποτέλεσμα.