Πάσχα Στην Ελλάδα|5 Προορισμοί Για Εξορμήσεις

Πάσχα Στην Ελλάδα|5 Προορισμοί Για Εξορμήσεις

Καθώς το Πάσχα αποτελεί την μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, στην Ελλάδα γιορτάζεται με μεγαλοπρέπεια.

Από τόπο σε τόπο τα έθιμα και οι παραδόσεις αλλάζουν. Ένα όμως παραμένει ίδιο: Όποιο μέρος και να επισκεφτείτε, οι μοναδικές εορταστικές εκδηλώσεις θα σας μαγνητίσουν και θα σας μείνουν αξέχαστες.

Κλείστε άμεσα τα αεροπορικά, τα ακτοπλοϊκά και τη διαμονή σας από την Congress Line.

1. Κέρκυρα 

Στην αρχόντισσα των Ιονίων, την Κέρκυρα, οι πασχαλινές εκδηλώσεις της Μεγάλης Βδομάδας προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες από όλον τον κόσμο. Η γιορτή του Πάσχα, είναι από μόνη της ένα ξεχωριστό γεγονός, που στο νησί γίνεται πιο λαμπερή, πιο επιβλητική, με έθιμα που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού.

Οι εκδηλώσεις ξεκινάνε από την Κυριακή των Βαΐων, όπου γίνεται η Λιτάνευση του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα. Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας η Φιλαρμονική του Δήμου συντροφεύει συνεχώς την πόλη ενώ το Μεγάλο Σάββατο, ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά πασχαλινά έθιμα λαμβάνει χώρα. Στις 11 το πρωί ακριβώς γίνεται η ρίψη των Μπότηδων -μεγάλων κανατιών γεμάτων με νερό-  από τα μπαλκόνια παλαιών αρχοντικών του κέντρου, συνοδεία εκκωφαντικών κανονιοβολισμών. Σίγουρα, είναι  ένα από τα πιο εκκεντρικά έθιμα που αξίζει να ζήσετε από κοντά.

2.  Λεωνίδιο

Ένα Πάσχα βγαλμένο από ταινία υπόσχεται το Λεωνίδιο. Χτισμένο στις πλαγιές του Πάρνωνα αποτελεί ιδανικό προορισμό για τις γιορτές (και για όλο το χρόνο)  με τα ιδιαίτερα έθιμα του την Μεγάλη Βδομάδα. Την Μεγάλη Παρασκευή, οι κάτοικοι του χωριού ξεχύνονται στους δρόμους και τοποθετούν 5000 νεραντζάκια-φαναράκια. Η νύχτα είναι μαγευτική περπατώντας στα γραφικά σοκάκια του Λεωνιδίου με έντονο το άρωμα των καμένων νεραντζιών. Οι τέσσερις ενορίες του Λεωνιδίου με τους υπέροχα στολισμένους επιτάφιους συγκεντρώνονται στην πλατεία Ηρώων με την παρουσία  ντόπιων και ξένων επισκεπτών.

To Mεγάλο Σάββατο, πολύχρωμα αερόστατα ελευθερώνονται στον ουρανό και στρέφουν τα βλέμματα κολλημένα ψηλά για τουλάχιστον 30’.Τα αερόστατα, λόγω του αέρα, μπορεί να φτάσουν και μέχρι της Σπέτσες. Στον γειτονικό Τυρό, το λιμάνι «πυρπολείται», όταν οι Τσάκωνες μπουρλοτιέρηδες καίνε το ομοίωμα του Ιούδα και βάζουν φωτιά στον Αφανό, στην ενορία της Αγίας Μαρίνας.

3. Πάρος

Η Πάρος αποτελεί διαχρονική αξία για τις διακοπές του Πάσχα. Τα χρώματα, οι μυρωδιές της άνοιξης, η φιλοξενία των ανθρώπων, η ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας, και οι αναπαραστάσεις των Παθών, συνθέτουν μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε. 

Tη Μεγάλη Παρασκευή, η ακολουθία της Αποκαθήλωσης γίνεται με  μεγαλοπρέπεια στην Παναγία την Εκατονταπυλιανή. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, οι κάτοικοι του χωριού Πρόδρομος σας περιμένουν για να σας κεράσουν την παραδοσιακή τους ρεβυθάδα, ενώ το βράδυ, σειρά έχουν οι νέοι της Μάρπησσας, των Μαρμάρων, του Προδρόμου, των Λευκών και του Άσπρου χωριού με τις αναπαραστάσεις των Παθών. Την ίδια ώρα μια υποβλητική ατμόσφαιρα χαρίζει η συνάντηση των Επιτάφιων που γίνεται τόσο στην Παροικιά όσο και στο λιμάνι της Νάουσας.

Την Κυριακή του Πάσχα σας περιμένει κάτι ξεχωριστό σε αυτό το νησί:  θα ζήσετε την εμπειρία της Δεύτερης Ανάστασης, στη Νάουσα. Πρόκειται για ένα έθιμο από την εποχή των μπουρλοτιέρηδων. Στο λιμανάκι της Νάουσας είναι κατάμεστο από κόσμο και από τους ήχους των μπουρλότων, την ώρα της περιφοράς της εικόνας της Παναγία. Όλη την ημέρα στήνεται ένα ολοήμερο γλέντι από όλα τα μαγαζιά και με μια κοινή μουσική γίνονται όλοι μια παρέα γλεντώντας και πίνοντας από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ.

4. Ύδρα

Οι παραδόσεις στην Ύδρα τηρούνται τις ημέρες του Πάσχα, όπου οι επισκέπτες του νησιού καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, μπορούν να βιώσουν αλλά και να συμμετέχουν στα θρησκευτικά έθιμα. 

 Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, μετά από την περιφορά του Επιταφίου, η πομπή καταλήγει στη θάλασσα, όπου ο Επιτάφιος  μπαίνει στη θάλασσα. Οι νέοι που κρατούν τον Επιτάφιο μπαίνουνε στη θάλασσα και ακουμπάνε τα πόδια του Επιταφίου στο νερό και ο ιερέας στην ακροθαλασσιά εύχεται ασφαλή ταξίδια και καλό γυρισμό των ναυτικών του νησιού αλλά και όλων των ναυτικών της Ελλάδας.

Την Κυριακή του Πάσχα, με την παρουσία πολλών εκατοντάδων κόσμου, ντόπιων και επισκεπτών του νησιού πραγματοποιείται το κάψιμο του Ιούδα στην Ύδρα. Το έθιμο λαμβάνει χώρα εκατονταετίες στην Ύδρα. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό με τις τουφεκιές των Μπουρλοτιέρηδων της Ύδρας (νέοι της Ύδρας ντυμένοι με την παραδοσιακή ενδυμασία) που φροντίζουν να “τιμωρηθεί” ο προδότης μαθητής. Το κάψιμο του Ιούδα, μέσα στο πλήθος πυροτεχνημάτων και κροτίδων, παρακολουθείτε από χιλιάδες επισκέπτες.

5. Χίος 

Αν θέλετε να ζήσετε ένα “δυναμικό” Πάσχα, σίγουρα η Χίος είναι η καλύτερη επιλογή. Οι εορταστικές εκδηλώσεις έχουν μια ιδιαίτερη λαμπρότητα, με πιο χαρακτηριστικό το έθιμο του ρουκετοπόλεμου στο χωριό Βροντάδος.  Από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ακόμα κρατάει αυτός ο ιδιότυπος «πόλεμος» μεταξύ των ενοριτών της Παναγίας της Ερειθιανής και του Αγίου Μάρκου.

Οι χιλιάδες ρουκέτες που εκτοξεύονται το βράδυ της Ανάστασης κάνουν τη νύχτα μέρα και προσφέρουν ένα εντυπωσιακό θέαμα. Στόχος είναι ο τρούλος και το έμβλημα του Αγίου Μάρκου από τη μια και το ρολόι της Παναγίας της Ερειθανής από την άλλη. Η προετοιμασία κρατάει μήνες ολόκληρους με τους νεότερους να ετοιμάζουν το εκρηκτικό μείγμα από κάρβουνο, νίτρο και θειάφι.  Μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη», μια καταιγίδα φωτιάς ξεσπάει ανάμεσα στις ενορίες.

Το μοναδικό αυτό θέαμα προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες ντόπιους και τουρίστες, καθώς είναι μοναδικό σε όλο τον κόσμο. Η εκδήλωση είναι τόσο δημοφιλής, όπου οι ντόπιοι αλλά και τουρίστες ανεβαίνουν στους λόφους (πλαγιά του βουνού Αίπους) για να  για να εξασφαλίσουν ένα καλό σημείο προβολής πριν ξεκινήσει η εκτόξευση.