Ορεινές Διαδρομές Και Μονοπάτια Για Πεζοπορία

Ορεινές Διαδρομές Και Μονοπάτια Για Πεζοπορία

“Το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας χαρακτηρίζεται ορεινό και κατ’επέκταση είναι ο παράδεισος του ορειβάτη” δήλωσε η αρθρογράφος Alexis Averbuck σε σχετικό αφιέρωμα της για τις καλύτερες διαδρομές για πεζοπορία στην Ελλάδα.

Η πεζοπορία-ορειβασία σας, μία μοναδική πλευρά του εναλλακτικού τουρισμού, θα σας βοηθήσει να  ξεφύγετε από την καθημερινότητα γνωρίζοντας την Ελλάδα μέσα από μια καινούρια ταξιδιωτική φιλοσοφία

Πεζοπορία στον Όλυμπο ή στο Φαράγγι του Βίκου; Η μήπως στη Νάξο και την Ιθάκη. Επιλέγουμε και ανακαλύπτουμε τις καλύτερες διαδρομές στην Ελλάδα για να ζήσετε δυνατές εμπειρίες και γαλήνιες εικόνες.

Κλείστε τη διαμονή σας από την Congress Line στις καλύτερες τιμές!

1. Φαράγγι Σαμαριάς, Κρήτη

Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι το διασημότερο πεζοπορικό φαράγγι της Ευρώπης, αποτελώντας τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4. Το μήκος του αγγίζει τα 15 χλμ και η κατάβαση του διαρκεί περίπου 5-7 ώρες, ανάλογα το ρυθμό, από τον Ομαλό ως την Αγία Ρούμελη.

To Φαράγγι συνδυάζει την άγρια φυσική ομορφιά των φυτών και των ζώων. Το Ζάκρος και το Κάτω Ζάκρος οδηγούν μέσω μονοπατιού στην Κοιλάδα των Νεκρών – που και από το όνομα αποδεικνύεται η μυστηριώδης μορφή του- και αργότερα στο σημείο όπου βρισκόταν το παλάτι του βασιλιά Μίνωα.

2. Νάξος 

Η περιοχή του Χαλκίου (Τραγαίας) της Νάξου, η μεγάλη κοιλάδα με ελαιώνες, περιλαμβάνει πολλά μονοπάτια που οδηγούν σε χωριά, Είναι κατάφυτη από ελιές και οπωροφόρα δένδρα και αποτελεί από την αρχαιότητα το πιο πλούσιο και εύφορο κομμάτι του νησιού. Γύρω από το Χαλκί, ανάμεσα στα δένδρα, ξεπροβάλλουν τα χωριά της Τραγέας: Καλόξυλος, Ακάδημοι, Χείμαρρος, Τσικαλαριό, Δαμαριώνας, Δαμαλάς.

Το Φιλωτί, μάλιστα, προσφέρει μια κουραστική αλλά απολαυστική αναρρίχηση στη Σπηλιά του Δία, ένα φυσικό σπήλαιο στις πλαγιές του βουνού του Δία.

3. Όλυμπος 

Ο Όλυμπος είναι ένα από τα πιο γοητευτικά βουνά της Ελλάδας, με την ψηλότερη κορφή της Ελλάδας στα 2917μ. που συναρπάζει με το μύθο του αρχαίου δωδεκάθεου. Αποτελεί ένα πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους ορειβάτες, αφού υπολογίζεται ότι πάνω από 20.000 άτομα επισκέπτονται το βουνό ετησίως. 

Οι εναλλαγές του τοπίου του είναι εντυπωσιακές. Οι δύο πιο δημοφιλείς διαδρομές του όρους είναι αυτές που ορίζονται από το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 και από το Εθνικό Μονοπάτι Ο2. Το πρώτο ξεκινά από την περιοχή του Λιτοχώρου και ανεβαίνει δυτικά προς τις κορυφές, μέσα από το φαράγγι του Ενιπέα. Το πρώτο στάδιο της διαδρομής φτάνει μέχρι τα 800 μέτρα υψόμετρο, διαθέτει πολύ καλή σήμανση και μπορεί να διανυθεί σε περίπου 4 ώρες. Το μονοπάτι Ο2, από την άλλη, ξεκινά από πιο χαμηλά και συνδέει τον Όλυμπο με το Πήλιο. 

4. Ιθάκη

Όσοι αγαπούν τη μυθολογία θα λατρέψουν την πεζοπορία σε αυτό το νησί καθώς μπορούν να περιηγηθούν σε μέρη όπου πέρασε ο ήρωας του Τρωικού Πολέμου, Οδυσσέας.

Από το Περαχώρι και από την παλιά εκκλησία του χωριού ξεκινά το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει από τη μεσαιωνική «Χώρα», την Παλαιόχωρα, στη σπηλιά όπου – κατά τον Όμηρο – έκρυψε ο Οδυσσέας τα δώρα των Φαιάκων όταν έφτασε επιτέλους στην πατρίδα του. Το μονοπάτι είναι πλακόστρωτο και ιδιαίτερα εύκολο, καθώς πηγαίνει παράλληλα με την πλαγιά του βουνού. Σε λιγότερο από μία ώρα ευχάριστης διαδρομής θα βρεθείτε στο Σπήλαιο και από εκεί στο Βαθύ.

5. Ταΰγετος

 
Σας προτείνουμε ενδεικτικά ορειβατικές οργανώσεις οι οποίες κάνουν αναβάσεις τα σαββατοκύριακα στα παραπάνω βουνά, αλλά και σε πολλά ακόμη.