Το Μαγευτικό Amsterdam σε 10 βήματα

Το Μαγευτικό Amsterdam σε 10 βήματα

 “Gezellig” είναι μία λέξη που θα ακούσετε συχνά στο Άμστερνταμ. Παρόλο που δεν υπάρχει ακριβής μετάφραση στα αγγλικά ή στα ελληνικά, οι Ολλανδοί την χρησιμοποιούν για να δηλώσουν το cozy, φιλικό και την καλή διάθεση. Αυτό λοιπόν το συναίσθημα δίνει η πόλη του Άμστερνταμ στους επισκέπτες του.  Μία αίσθηση χαλαρότητας και καλής διάθεσης σε συνδυασμό με την έντονη νυχτερινή ζωή της.

Τα 10 παρακάτω βήματα είναι ένας οδηγός για να μην χάσετε ούτε μία στάση από το ταξίδι σας εκεί.

1. Το ιστορικό κέντρο των καναλιών

 Το Άμστερνταμ λέγεται και αλλιώς η “Βενετία του Βορρά”, λόγω των εκατοντάδων καναλιών της. Γι’αυτό, δεν υπάρχει συγκεκριμένο σημείο που μπορούμε να σας προτείνουμε. Όλο το κέντρο είναι μεγάτο μαγευτικά κανάλια με πολύχρωμες βαρκούλες, γέφυρες με ποδήλατα και επιβλητικά κτήρια τριγύρω. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα πως  η UNESCO ανακήρυξε το Canal District της πόλης, παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά ως η πρώτη τεχνητή καναλική συνοικία του κόσμου.

2. Voldenpark 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πιο δημοφιλές πάρκο της πρωτεύουσας. Το 470 στρεμμάτων πάρκο εκτείνεται από το Leidseplein (Λέιτσεπλεϊν) μέχρι το Amstelveenseweg (Άμστελφινσεβεχ) “κόβοντας”  το νότιο τμήμα της πόλης στα δύο. Εκεί, οι τουρίστες έχουν τη δυνατότητα να περπατήσουν, να κάνουν ποδήλατο, να κάνουν πικνίκ δίπλα σε λιμνούλες ή  να παίξουν παιχνίδια στο γρασίδι. Πολλές φορές, όταν ο καιρός το επιτρέπει, διοργανώνονται δωρεάν αθλητικές δραστηρίοτητες, συναυλίες και άλλα events.

3. Rijksmuseum

Μπορεί να γνωρίζεται το μουσείο καθώς φιγουράρει πίσω από όλες τις φωτογραφίες των τουριστών με το σήμα “IAMSTERDAM”. Πρόκειται για το κρατικό και εθνικό μουσείο της Ολλανδίας. Είναι αφιερωμένο στην τέχνη και την ιστορία. Είναι φημισμένο για τη μεγάλη συλλογή πινάκων που περιλαμβάνει μερικά από τα πιο γνωστά έργα Ολλανδών δημιουργών όπως ο Ρέμπραντ, ο Βέρμεερ καθώς και μεγάλη συλλογή ασιατικής τέχνης.

Η είσοδος στο Μουσείο κοστίζει 17,50 € το άτομο. Παραπάνω πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του μουσείου. https://www.rijksmuseum.nl/en

4. Van Gogh Μουσείο

Στο περίφημο Museumplein του Άμστερνταμ, η λεγόμενη «πλατεία των Μουσείων», εξέχουσα θέση έχει το Μουσείο τέχνης του Βαν Γκογκ, ακριβώς δίπλα στο Rijksmuseum. Διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή πινάκων του διάσημου, Ολλανδού ζωγράφου Vincent Van Gogh. Ακόμα και το κτήριο που στεγάζεται το μουσείο, είναι ένα έργο τέχνης συνδυάζοντας τη δυτική με την ανατολική αρχιτεκτονική τεχνοτροπία.

H τιμή του εισιτηρίου είναι 18 ευρώ. Για παραπάνω πληροφορίες επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου. https://www.vangoghmuseum.com/en

5. Οι πλατείες της πόλης

Μπορεί η αρχιτεκτονική ομορφιά να βρίσκεται γύρω από τα κανάλια, η πραγματική ζωή της πόλης βρίσκεται στις πλατείες της. Αξίζει να περπατήσετε στην πλατεία Dam με τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και το βασιλικό παλάτι. Ακόμα στις δημοφιλέστατες στους επισκέπτες Leidseplein και Rembrandtplein με τα εκατοντάδες μπαράκια και clubs ή στις Nieuwmarkt, Westmarket και Noordermarket με τις παλιές αγορές.

Η μεγαλύτερη υπαίθρια αγορά του Άμστερνταμ είναι η Albert Cuypmarkt, με εκατοντάδες πάγκους με τοπικά προϊόντα. Κοντά στην Όπερα θα βρείτε την Waterlooplen, υπαίθρια αγορά με vintage προιόντα. Αναζητείστε την ελληνική καντίνα με πεντανόστιμες μπουγάτσες και φρέντο εσπρέσσο! Αξίζει να την επισκεφτείτε!

6.  Το σπίτι της Αnne Frank

Στο Western Canal Ring, θα βρείτε το σπίτι της Anne Frank, εκεί όπου η οικογένεια Frank κρυβόταν για δύο χρόνια από τους Ναζί και η μικρή Άννα έγραψε το ημερολόγιό της. Στα εκθέματα του Σπιτιού περιλαμβάνεται και το πρωτότυπο  ημερολόγιο. Μπορείτε να περπατήσετε στα μικροσκοπικά δωμάτια του σπιτιού και να νιώσετε βαθιά την συγκινητική ατμόσφαιρα του χώρου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Κάντε προκράτηση εισιτηρίων, γιατί οι ουρές φτάνουν έως και αναμονή 3 ωρών.
H είσοδος στο μουσείο ανέρχεται στα 10 ευρώ και μπορείτε να τα εξασφαλίσετε μέσω της ιστοσελίδας https://www.annefrank.org/en/

7. Περιοχή Jordaan

Πρόκειται για την πιο αρτιστίκ γειτονιά του Άμστερνταμ, η οποία υπήρξε κάποτε το «γκέτο» της πόλης, όπου ζούσαν μόνο μετανάστες και φτωχοί εργάτες. Η συνοικία έχε κρατήσει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της όπου πλέον είναι κέντρο συνάντησης για  καλλιτέχνες, φοιτητές και της μποέμ κοινότητας της πόλης. Η γειτονιά Joordan δημιουργεί μια γειτονιά ολοζώντανη, γεμάτη όμορφα café, μαγαζάκια και γκαλερί, σε όλα τα δρομάκια που συνδέουν τα τρία βασικά κανάλια της περιοχής.
Προτείνουμε ανεπιφύλακτα το Cafe Pluk για νόστιμο brunch.

8. Mία βόλτα στο Βόρειο Amsterdam (Noord)

Εκεί που άλλοτε υπήρχαν εγκαταλελειμμένες αποθήκες και έρημα ναυπηγεία, σήμερα είναι η πιο hip πλευρά του Άμστερνταμ! Θεωρείτει το Νέο Άμστερνταμ καθώς τραβά όλο και περισσότερο κατοίκους να ζήσουν εκεί αλλά και τουρίστες να κάνουν τη βόλτα τους. Πάρτε το καραβάκι δωρεάν από τον Κεντρικό σταθμό και σε 15 λεπτά θα βρεθείτε εκεί. Αξίζει μία επίσκεψη στο EYE film Museum, με μία τεράστια συλλογή ολλανδικής και παγκόσμιας κινηματογραφικής συλλογής. Το Μουσείο είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, χτισμένο από γυαλί πάνω στο νερό.
Αφού επισκεφτείτε το μουσείο και κάνετε μία βόλτα στην Industrial γειτονιά του Βορρά, κάντε μία στάση στο Pllek Cafe για ένα κρασί ή φαγητό.

9. Αγορά των λουλουδιών (Bloemenmarkt)

Η αγορά των λουλουδιών βρίσκεται στην καρδιά της πόλης. Ένας δρόμος  πολύχρωμα λουλούδια και οικονομικά σουβενίρ. Αξίζει μια βολτα εκεί για να θαυμάσετε τις πολύχρωμες τουλίπες που απλώνονται δίπλα στο νερό! Από σπόρους τουλίπας για να πάρετε στη βαλίτσα σας, βολβούς, μπονσάι μέχρι μπρελόκ και μαγνητάκια, η Bloemenmarkt είναι η καλύτερη ευκαιρία να κάνετε τα ψώνια σας αλλά και να μπείτε ακόμα περισσότερο στο κλίμα της Ολλανδίας.

10. Εκδρομή στην ολλανδική ύπαιθρο

Η τελευταία μας πρόταση αφορά μία εναλλακτική εκδρομή. Θα μπορούσαμε επιπλέον να αναφερθούμε και σε άλλα αξιοθέατα όπως Red Light District ή Μουσείο Madame Tussauds. Παρόλο που είναι και αυτoί must seen προορισμοί, σας προτείνουμε να βγείτε λίγα χιλιόμετρα έξω από το Άμστερνταμ όπου εκεί τα χωριά κρατούν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα.

Το Zaanse Schans είναι μια γειτονία βόρεια του Άμστερνταμ. Είναι γνωστό για του  ιστορικούς μύλους οι οποίοι είναι αναγνωρισμένο μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς από την UNESCO. Στην γραφική περιοχή με τους μύλους θα μπορέσετε να επισκεφθείτε το εσωτερικό τους και να δείτε από κοντά αλλά και να φτιάξετε μόνοι σας τυρί, σοκολάτα, stroopwafel, και άλλα πολλά αγαθά.

Μπορείτε να επισκεφτείτε το χωριό  Zaanse Schans με λεοφωρείο από τον κεντρικό σταθμό (Amsterdam Centraal).

To Άμστερνταμ αποτελεί μαγευτικό Ευρωπαικό προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου. Εξασφαλίστε άμεσα τα εισιτήρια σας και τη διαμονή σας από την Congress Line.