5 ελληνικά car-free νησιά

5 ελληνικά car-free νησιά

Σίγουρα όλοι μας έχουν περάσει το δίλημμα του αμαξιού σε κάποιες διακοπές μας σε νησί. Το αυτοκίνητο μπορεί να φανεί σωτήριο καθώς μπορούμε να επισκεφτούμε μακρινούς προορισμούς του νησιού, πιο απόκρυφους, μακριά από την πολυκοσμία. Ωστόσο, τα μειονεκτήματα του είναι αρκετά, τα οποία ήδη ξεκινούν από τα ακριβά ακτοπλοικά εισιτήρια για την μεταφορά του αμαξιού, την κίνηση στο λιμάνι αλλά και στα στενάκια των νησιών. 

Εμείς βρήκαμε για εσάς κάποια νησιά στην Ελλάδα που δεν χρειάζεται να πάρετε το αμάξι σας, καθώς σε κάποια από αυτά οι αποστάσεις είναι βατές με τα πόδια ή ακόμα με ποδήλατο.

1. Σπέτσες

Οι Σπέτσες η βασίλισσα του Σαρωνικού αποτελεί ένα νησί στο οποίο τα αμάξια είναι περιττά και απαγορευμένα. Τα μόνα μέσα μεταφοράς που θα αντικρύσετε μόλις φτάσετε στο νησιά είναι τα ποδήλατα και οι παραδοσιακές άμαξες. Η πρόσβαση στο νησί γίνεται με flyingcat από τον Πειραιά ή οδικώς μέχρι την Κόστα (η απέναντι όχθη) και μεταφορά στο νησί με μικρό καίκι. Όλες οι διαδρομές στο νησί μπορούν να γίνουν με τα πόδια καθώς η πλατεία ρολογιού (για φαγητό), το Παλιό Λιμάνι (για νυχτερινή ζωή) βρίσικονται στην καρδιά του νησιού. Όσον αφορά τις παραλίες, μπορείτε να μεταβείτε σε αυτές είτε με τα πόδια, είτε νοικιάζοντας ένα ποδήλατο. Παραλίες όπως το Καίκι, ο Βρέλλος αλλά και η Αγία Μαρίνα είναι προσβάσιμες με ποδήλατο ενώ για να επισκεφτείτε τις παραλίες που βρίσκονται στην άλλη μεριά του νησιού ( Αγία Παρασκευή, Άγιοι Ανάργυροι) μπορείτε να μεταβείτε με καικάκι ή με λεοφωρείο. 

2. Υδρα

Μένουμε στα νησιά του Σαρωνικού, και αυτή την φορά σας προτείνουμε την Ύδρα, άλλο ένα νησί σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα αλλά και car-free. Όπως και οι Σπέτσες, η Ύδρα φημίζεται για το γεγονός ότι δεν θα δεις πουθενά αμάξια, αλλά μόνο άμαξες. Καθώς το νησί έχει αρκετά ανηφορικούς δρόμους, δεν θα σας συνιστούσαμε να νοικιάσετε ποδήλατο. Μπορείτε όμως να περπατήσετε το μεγαλύτερο μέρος του νησιού με ευκολία. Περιηγηθείτε στην προκυμαία, στα ανηφορικά γραφικά πλακόστρωτα στενάκια της Χώρας αλλά και φτάσετε πεζοί στις βασικές παραλίες του νησιού. Μπορείτε να κολυμπήσετε στην Υδρονέτα, στο Αυλάκι, στην Πόλη, στο Καμίνι και το Μαντράκι, παραλίες οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά στο κέντρο του νησιού. Ο μόνος τρόπος για να μεταβείτε τις μακρινές παραλίες του νησιού, που βρίσκονται από την πίσω μεριά είναι μέσω θαλάσσης, είτε με καικάκι είτε με θαλάσσια ταξί. 

3. Κουφονήσια

Το επόμενο νησί πρόκειται για τον επίγειο παράδεισο, τα Κουφονήσια. Εδώ ό,τι αναζητάτε, θα μετακινείστε με τα πόδια ή με ποδήλατο. Η χώρα του νησιού είναι μικρή και οι αποστάσεις για τις παραλίες του νησιού είναι κοντά. Παραλίες όπως ο Φοίνικας, η Ιταλίδα και το Πορί βρίσκονται σε μία ακτογραμμή όπου μπορείτε να φτάσετε με τα πόδια ή με το καικάκι από την χώρα. Η χαλαρωτική ατμόσφαιρα του νησιού σε συνδυασμό με την απουσία αμαξιών θα σας μεταφέρει σε μία γαλήνη.

4. Αντίπαρος 

Δίπλα στην πολύβοη Πάρο, βρίσκεται η μικρή αλλά θαυματουργή Αντίπαρος, όπου τα πάντα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την χώρα του νησιού. Περπατώντας θα φτάσετε στις κύριες παραλίες του νησιού, όπως τις Ψαραλυκές, που βρίσκονται κοντά στο λιμάνι. Στις θάλασσες του νησιού θα ξαπλώσετε κάτω από τα αρμυρίκια και θα απολαύσετε την χαλαρή ατμόσφαιρα του νησιού. Αν θέλετε να επισκεφτείτε μακρινές παραλίες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δημοτικό λεοφωρείο αλλά και ταξί. 

5. Σχοινούσα

Μπορεί να χωρέσει ένα παράδεισος σε 9.5 τετραγωνικά χιλιόμετρα; H τελευταία μας πρόταση αφορά την Σχοινούσα, το ομορφότερο μυσικό νησί των Μικρών Κυκλάδων. Το νησί αποτελείτε από δύο μεγάλους οικισμούς, την Χώρα και τη Μεσαριά. Η πρώτη βρίσκεται υψωμένη κι απέχει μόλις 1 χλμ από το λιμάνι, ενώ η Μεσαριά 3 χλμ. Σε παρόμοιες αποστάσεις βρίσκονται και οι παραλίες του νησιού, καθιστώντας το ιδανικό για όσους φέτος δεν θέλουν να βγάλουν το αμάξι από το γκαράζ τους.

Αν οι παραπάνω πληροφορίες σας έπεισαν να επισκεφτείτε φέτος ένα car-free νησί, κλείστε άμεσα τα ακτοπλοικά σας εισιτήρια με την βοήθεια της Congress Line , για χαλαρωτικές και ξεκούραστες διακοπές μακριά από την κίνηση και το καυσαέριο.

Μάθετε περισσότερα
📞+30 210 8831198
 info@congressline.gr