Βρυξέλλες: Απόδραση στην Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Βρυξέλλες: Απόδραση στην Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Βρυξέλλες, η πρωτεύουσα του Βελγίου. Οι περισσότεροι όταν ακούμε για τις Βρυξέλλες σκεφτόμαστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τους πολιτικούς, την ολομέλεια και άλλα παρόμοια. Παρόλο που όλα τα παραπάνω είναι γεγονός, στο παρακάτω άρθρο θα βρείτε τους θησαυρούς της πρωτεύουσας. Από αξιοθέατα, πάρκα, μπύρα, σοκολάτα, μουσεία και μία θαυμάσια αρχιτεκτονική. Μπορεί να μην έχει την ομορφιά του Παρισιού, τον παλμό του Λονδίνου ή την αρχιτεκτονική της Βαρκελώνης, ωστόσο οι Βέλγοι είναι πρωτοπόροι στην μπύρα, την σοκολάτα αλλά και τα κόμικς. Διαβάστε παρακάτω για τα σημαντικότερα μνημεία και αξιοθέατα της πόλης αλλά και προτάσεις για φαγητό, καφέ και άλλες δραστηριότητες.

Grand Place

Πρόκειται για την μεγάλη πλατεία της παλιάς πόλης των Βρυξελλών, που θεωρείται μία από τις ωραιότερες πλατείες της Ευρώπης και έχει συμπεριληφθεί στα μνημεία πολιτισμικής κληρονομιάς της UNESCO. Σταθείτε στο κέντρο της πλατείας και ρίξτε μία ματιά στα τριγύρω επιβλητικά κτήρια που αναμιγνύουν διάφορα αρχιτεκτονικά στυλ. Από τον 12ο αιώνα αποτελούσε το εμπορικό κέντρο της πόλης αλλά τα στρατεύματα του Λουδοβίκου βομβάρδισαν την πλατεία το 1695 και αργότερα χτίστηκε ξανά από την αρχή. Γύρω από την πλατεία μπορείτε να βρείτε μαγαζιά με σοκολάτες, πατάτες τηγανητές, αλλά και το θρυλικό άγαλμα των Βρυξελλών, Manneken Pis όπου αλλάζει και φορεσιά κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Atomium & Mini Europe

Πρόκειται για το δημοφιλέστερο αξιοθέατο των Βρυξελλών αλλά και σύμβολο της πόλης. Το Ατόμιουμ (Atomium) κατασκευάστηκε το 1958 και αναπαριστά ένα κρύσταλλο σιδήρου μεγεθυμένο κατά 165 δισ. φορές. Πέντε σφαίρες είναι ανοικτές στο κοινό, όπου στεγάζουν την μόνιμη έκθεση αλλά και περιοδικές εκθέσεις που αφορούν την αρχιτεκτονική και το design. Από την υψηλότερη σφαίρα μπορεί κανείς να θαυμάσει ανεμπόδιστα την θέα της πόλης, αλλά και στο Panoramic Restaurant μπορείτε να απολαύσετε την θέα με γκουρμέ πιάτα.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα (εισιτήρια εκδίδονται μέχρι τις 17:30).

Τιμή εισόδου: 12€ (ενήλικες), 6€ (παιδιά 6-11 ετών). Μπορείτε να αγοράσετε τα εισιτήρια σας και μέσω διαδικτύου

Δίπλα στο Atomium βρίσκεται και άλλο ένα διασκεδαστικό και διαδραστικό αξιοθέατο των Βρυξελλών, η Mini Europe. Πρόκειται για ένα πάρκο με μνημεία και αξιοθέατα όλης της Ευρώπης… σε μινιατούρες. Αν ονειρεύεστε να δείτε από κοντά ιστορικά μνημεία όλων των Ευρωπαϊκών χωρών, μπορείτε να πραγματοποιήσετε το όνειρό σας στην Mini Europe.

Ώρες λειτουργίας: Μάρτιος-Ιούνιος & Σεπτέμβριος (09:30-18:00), Ιούλιος-Αύγουστος (09:30-20:00), Οκτώβριος-Ιανουάριος & 24 και 31 Δεκεμβρίου (10:00-17:00).

Τιμή εισόδου: ενήλικες (15,30€), παιδιά έως 12 ετών (11,40€)

European Quarter 

Οι Βρυξέλλες δικαίως ονομάζονται η πρωτεύουσα της Ευρώπης καθώς σημαντικά Ευρωπαϊκά Ινστιτούτα εδρεύουν στην πόλη. Πιο συγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή συνοικία θα βρείτε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, συγκεκριμένα δε του Συμβουλίου, της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου, καθώς και τις μόνιμες αντιπροσωπίες των κρατών μελών (Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή αλλά και Επιτροπή των Περιφερειών). Πέρα από τα Ευρωπαϊκά όργανα, στο European Quarter θα βρείτε το πάρκο Cinquantenaire, όπου εκεί βρίσκεται η Αψίδα του Θριάμβου, αλλά και δύο μουσεία όπως το Μουσείο Φυσικών Επιστημών και το Μουσείο Cinquarntenaire (με τέχνες από όλο τον κόσμο).

Πλατείες της πόλης

Ζήστε τον ρυθμό των Βρυξελλών σαν ντόπιοι. Αν βγείτε λίγο πιο έξω από το κέντρο της πόλης θα βρεθείτε σε γραφικές πλατείες με έντονη νυχτερινή ζωή και μαγαζιά για να απολαύσετε μία βελγική μπύρα! Η πρώτη στάση για να πάρετε μια γεύση από τη ζωή της πόλης είναι η Place Flagey και συγκεκριμένα το περίφημο Café Belga είναι ένα από τα must spots της βελγικής πρωτεύουσας. Είναι ανοιχτό όλη τη μέρα και μπορείτε να απολαύσετε το πρωινό σας, brunch ή μεσημεριανό, δείπνο ή ποτό το βράδυ. Παρόμοιο σκηνικό θα συναντήσετε και στην Place Joordan, όπου επισκέπτονται για μία μπύρα οι ντόπιοι που σχολάνε από τις δουλειές τους. Υπάρχει ποικιλία μαγαζιών, ανάμεσα τους και το Kosmos bar, το ελληνικό στέκι με freddo espresso αλλά και ωραία κοκτέιλ. Τέλος, η ξακουστή Place du Luxemburg είναι το μόνιμο στέκι των εργαζομένων στα Ευρωπαϊκά Όργανα. Η πλατεία βρίσκεται πίσω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συγκεκριμένα εκεί κάθε Πέμπτη δημιουργείτε ένα πάρτι το οποίο διαρκεί από τις 6 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα. 

Palais Royale & Museums

Το Βασιλικό Παλάτι των Βρυξελλών (Palais Royal de Bruxelles) είναι το επίσημο παλάτι του βασιλιά του Βελγίου και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης μπροστά από το πάρκο των Βρυξελλών. Το παλάτι σήμερα χρησιμοποιείται ως γραφείο του Βασιλιά και της φρουράς του. Παρόλα αυτά, δεν αποτελεί την βασιλική κατοικία, καθώς αυτή βρίσκεται στο Laken (Βασιλικό Κάστρο) που χτίστηκε μεταξύ 1782-1784. Καθώς ανεβαίνετε από την Grand Place για να φτάσετε στο Βασιλικό Παλάτι, θα βρεθείτε στην Πλατεία των Μουσείων, εκεί όπου στεγάζονται κάποια από τα πολλά μουσεία των Βρυξελλών. Πρωταρχική θέση κατέχει το Bozar, το Μουσείο Καλών Τεχνών όπου αποτελεί την καρδιά της πολιτιστικής ζωής της πόλης. Δίπλα, δεσπόζει το μουσείο Magritte, αφιερωμένο στον Βέλγο σουρεαλιστική καλλιτέχνη με μία συλλογή 200 έργων. Το Βέλγιο, η πατρίδα του Τεντεν δεν θα μπορούσε να μην έχει ένα Μουσείο Κόμικ και κινουμένων σχεδίων (bandes dessinees). Tέλος διαμάντι της πόλης αποτελεί το Μουσείο Μουσικών Οργάνων (ΜΙΜ) όπου στις συλλογές του συμπεριλαμβάνονται πάνω από 12.000 μουσικά όργανα από κάθε εποχή και χώρα. Το κτήριο αποτελεί αρχιτεκτονικό στολίδι των Βρυξελλών, έχοντας την υπογραφή του Ορτά.

Restaurants & Shopping Streets

Η πόλη των Βρυξελλών λόγω της πολυπολιτισμικότητας της, έχει και μία μεγάλη ποικιλία γεύσεων και εστιατορίων. Παρακάτω σας προτείνουμε κάποια εστιατόρια για όλα τα γούστα:

Τέλος, η Rue Neuve, η Avenue Louise αλλά και η Chaussée d’Ixelles αποτελούν shopping streets με εμπορικά καταστήματα αλλά και εστιατόρια και καφέ.

Αν οι παραπάνω προτάσεις σας έπεισαν να επισκεφτείτε φέτος την πρωτεύουσα του Βελγίου, κλείστε άμεσα τα αεροπορικά σας εισιτήρια αλλά και τη διαμονή σας με την βοήθεια της Congress Line, για μία απόδραση στο κέντρο της Ευρώπης που είναι πανέμορφο όποια εποχή και αν την επισκεφτείτε.

📞+30 210 8831198
 info@congressline.gr