21 Ιουνίου – Η μεγαλύτερη μέρα του 2022

21 Ιουνίου – Η μεγαλύτερη μέρα του 2022

Η πρώτη επίσημη μέρα του καλοκαιριού

Οι θερμοκρασίες τον τελευταίο μήνα μας δείχνουν ότι το καλοκαίρι έχει ήδη έρθει. Όμως, με βάση το θερινό ηλιοστάσιο στο βόρειο ημισφαίριο, το οποίο πραγματοποιείται όταν ο ήλιος φαίνεται να σκαρφαλώνει όλο και πιο πάνω στο βόρειο ημισφαίριο του ουρανού, η 21 του Ιουνίου είναι αστρονομικά το ξεκίνημα του καλοκαιριού. 

Το θερινό ηλιοστάσιο πέφτει κάθε χρόνο την ίδια μέρα;

Η χρονική στιγμή του ηλιοστασίου του Ιουνίου δεν βασίζεται σε συγκεκριμένη ημερολογιακή ημερομηνία ή ώρα. Όλα εξαρτώνται από το πότε ο Ήλιος θα φτάσει στο βορειότερο σημείο του από τον ισημερινό. Ως εκ τούτου, το ηλιοστάσιο δεν θα εμφανίζεται πάντα την ίδια μέρα. 

Η μεγαλύτερη μέρα του έτους

Το Θερινό Ηλιοστάσιο είναι η μέρα με τη μεγαλύτερη περίοδο ηλιακού φωτός. Παρατηρήστε πώς ο Ήλιος εμφανίζεται ψηλότερα στον ουρανό στο ηλιοστάσιο. Οι ακτίνες του χτυπούν τη Γη σε πιο άμεση γωνία, προκαλώντας την αποτελεσματική αύξηση της θερμοκρασίας που ονομάζουμε καλοκαίρι. Επειδή ο Ήλιος είναι ψηλότερος στον ουρανό αυτή την ημέρα, θα παρατηρήσετε ότι η σκιά σας θα είναι η μικρότερη που θα είναι όλο το χρόνο.

Για όσους ζουν στο Νότιο Ημισφαίριο, αυτή είναι η συντομότερη ημέρα του έτους και σηματοδοτεί την άφιξη του χειμώνα.

Γιατι το Θερινό Ηλιοστάσιο εκτός από τη μεγαλύτερη μέρα του έτους δεν είναι και η θερμότερη μέρα του έτους;

Η ατμόσφαιρα, η γη και οι ωκεανοί της Γης απορροφούν μέρος της εισερχόμενης ενέργειας από τον Ήλιο και την αποθηκεύουν, απελευθερώνοντάς την πίσω ως θερμότητα με διάφορους ρυθμούς. Το νερό είναι πιο αργό στη θέρμανση (ή ψύξη) από τον αέρα ή την ξηρά. Στο θερινό ηλιοστάσιο, το Βόρειο Ημισφαίριο λαμβάνει την περισσότερη ενέργεια (υψηλότερη ένταση) από τον Ήλιο λόγω της γωνίας του ηλιακού φωτός και της διάρκειας της ημέρας. Ωστόσο, η γη και οι ωκεανοί εξακολουθούν να είναι σχετικά δροσεροί, λόγω των θερμοκρασιών της άνοιξης, οπότε η μέγιστη επίδραση θέρμανσης στη θερμοκρασία του αέρα δεν είναι ακόμα αισθητή. Τελικά, η γη και, ειδικά, οι ωκεανοί θα απελευθερώσουν αποθηκευμένη θερμότητα από το θερινό ηλιοστάσιο πίσω στην ατμόσφαιρα. Αυτό συνήθως έχει ως αποτελέσματα οι θερμότερες θερμοκρασίες του έτους να εμφανίζονται στα τέλη Ιουλίου, τον Αύγουστο ή αργότερα, ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος και άλλους παράγοντες. Αυτή η επίδραση ονομάζεται εποχιακή καθυστέρηση θερμοκρασίας.

Ποιος ειναι ο καλύτερος τρόπος να περάσεις τη σημερινή ημέρα;

Μπορεί να μην έχουν έρθει ακόμα οι διακοπές, αλλά μπορείς να το ζήσεις ως τουρίστας και στην πόλη!
Παρακάτω θα βρεις κάποιες ιδέες οι οποίες θα σε κάνουν να ξεφύγεις για λίγο από την αγχωτική καθημερινότητά σου:

  • Μπορείς για ένα βράδυ να μείνεις σε ένα ωραίο ξενοδοχείο, στο οποίο θα νιώθεις ότι δεν βρίσκεσαι στην Αθήνα, και να απολαύσεις τον πρωινό μπουφέ χωρίς να χρειαστεί να φτιάξεις τίποτα!
  • Επισκέψου το θέατρο, το θερινό σινεμά ή πήγαινε σε μια συναυλία. Η καραντίνα έχει λήξει και έχουν ξεκινήσει πολλά υπαίθρια events όλων των ειδών σε διάφορα μέρη της Αθήνας!
  • Πήγαινε σε μια παραλία της Αθήνας στην οποία δεν έχεις ξαναπάει. Υπάρχουν πολλές ανοργάνωτες ή οργανωμένες παραλίες οι οποίες σε ταξιδεύουν και νιώθεις πως βρίσκεσαι σε κάποιο Ελληνικό νησί. Πάρε μια ιδέα από εδώ.
  • Επισκέψου ένα μουσείο ή μια έκθεση. Έχουν ανοίξει διάφορα μοντέρνα μουσεία που συνδιάζουν τη διασκέδαση και την γνώση!
  • Δες την Αθήνα σαν τουρίστας – κάνε μια απογευματινή βόλτα στα στενά της Πλάκας και κάτω από την Ακρόπολη, και απόλαυσε τον κόσμο που περπατά πάνω-κάτω, τα ιστορικά κτίρια και μνημεία που έχει η όμορφη πόλη μας και βγάλε πολλές φωτογραφίες. 
  • Απόλαυσε ένα δροσερό κοκτέιλ και φαγητό σε κάποια από τις όμορφες ταράτσες της Αθήνας. Δες εδώ κάποιες προτάσεις.