Εξόρμηση στα Τζουμέρκα

Εξόρμηση στα Τζουμέρκα

Χαράδρες, Πετρόχτιστα Χωριά και Αμέτρητα Γεφύρια

Κομμάτι της οροσειράς της Πίνδου, κάπου ανάμεσα στους νομούς Τρικάλων, Ιωαννίνων και Άρτας, τα Τζουμέρκα, αποτελούν έναν εναλλακτικό ταξιδιωτικό προορισμό, άρρηκτα συνδεδεμένο με την απόλυτη ηρεμία και τη γαλήνη, την περιπέτεια στη φύση, την ξεκούραση, την παραδοσιακή κουζίνα και την ιστορία.

Το σκηνικό στα Τζουμέρκα (γνωστά και ως Αθαμανικά όρη) συνθέτουν πλούσια δάση, ποτάμια, όπως ο Άραχθος και ο Καλαρρύτικος, ήχοι από μικρούς και μεγάλους καταρράκτες, φαράγγια και χαοτικές χαράδρες, γεφύρια, πέτρινες βρύσες με παγωμένο νερό, καλντερίμια για ατέλειωτο περπάτημα και πέτρινα σπίτια με τις χαρακτηριστικές πλάκες σχιστόλιθου στις σκεπές τους.

Από τα δεκάδες χωριά που απαρτίζουν αυτήν την περιοχή της Ηπείρου, τη μεγαλύτερη φήμη έχουν τρία από αυτά:

Το Συρράκο , το χωριό του Κώστα Κρυστάλλη , το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.150 μέτρων. Σε αυτό το χωριό δεν επιτρέπεται η είσοδος σε οχήματα. Το Συρράκο είναι υπόδειγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Οι Καλαρρύτες σε υψόμετρο 1200 μέτρων, στο οποίο έδρασαν χρυσικοί,  ασημιτζήδες και ραφτάδες. Το 1212 χτίστηκε κοντά στο χωριό, στο κοίλωμα κατακόρυφου βράχου, η Mονή Κηπίνας, που είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της Ηπείρου.

Τα Πράμαντα με το πυκνό ελατόδασος και το  σπήλαιο της Ανεμότρυπας, το μοναδικό σπήλαιο στη χώρα με ποτάμι σε ολόκληρο το μήκος του.

Σε αυτά αλλά και σε όλα τα χωριά των Τζουμέρκων ο ταξιδιώτης μπορεί να απολαύσει τις διακοπές του σε παραδοσιακούς ξενώνες, που προσφέρουν άριστη φιλοξενία και ένα ευχάριστο περιβάλλον όλες τις εποχές του χρόνου!

Μονή Κηπίνας, Τζουμέρκα
Φωτογραφία: Ειρήνη Διαμαντακίδου

Μονή Κηπίνας, Τζουμέρκα
Φωτογραφία: Ειρήνη Διαμαντακίδου

Φωτογραφία : Ειρήνη Διαμαντακίδου

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις.